Fitoterápia TANTERMI

herba2   OKFŐ (régi nevén ÁEEK) vizsgára készít fel. Államilag elismert végzettség

Fitoterápia tanfolyam indul: 2022.
Tantermi képzés helyett jelenleg távoktatás választható.
 távoktatásban Bővebben: 

A fitoterápia magában foglalja a betegek gyógynövényekkel vagy gyógynövény készítményekkel (gyógyhatású anyagok) történő kiegészítő kezelését. Az alkalmazónak ismernie kell a növények fő hatóanyagait, azok hatását a szervezetre, a növények hatástani, illetve terápiás besorolását, alkalmazásuk módját, helyét és értékét a terápiás rendszerben. A gyógynövények és a tápláléknövények alkalmazása bizonyos esetekben átfedi egymást, ezért bizonyos táplálkozástani összefüggésekre is tekintettel kell legyen.

A Fitoterápia tanfolyam díja:  70.000 Ft  + vizsgadíj
Részletfizetés lehetséges
Fizetés a helyszínen képzési napokon, átutalással vagy csekken.

Jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

A képzés helyszíne: Herba Természetgyógyászat és Oktató Központ
Hajdúhadház, Kossuth u. 61. (Debrecentől 14 km)
(Ingyenes parkolási lehetőség)
Nagyban segíti a tanulást, hogy a képzés helyszínén a tantermen kívül fűszer- és gyógynövényes kert is van, így a hallgatók nemcsak képekről, hanem a gyakorlatban is – akár óraközi szünetekben is és előre egyeztetett időpontban bármikor – láthatják, megtapinthatják, megszagolhatják  a tanult gyógynövények többségét. A gyógynövény szárítót is megmutatjuk.

A képzés formája: tantermi
Oktatási napok:
Oktatók:
Szabó Zsuzsanna  Fitoterapeuta,  Életmód-tanácsadó és Terapeuta, Fülakupunktúrás addiktológus
Dr. Gáti Judit Orvos-természetgyógyász, Fitoterapeuta

A Fitoterápia vizsgára jelentkezés feltétele:
– A képzés díjának hiánytalan kiegyenlítése
– egészségügyi modul vizsga
– természetgyógyászati modul vizsga

Fitoterápia szakmai vizsga:
Vizsgaidőpontok részletesen itt

A képzés során megszerezhető kompetencia:
A tanfolyam a hallgatókat OKFŐ (régi nevén ÁEEK, ETI, ENKK, GYEMSZI-EFF ) vizsgára készíti fel.
Sikeres vizsga után államilag elismert bizonyítványt kap, amellyel saját praxisban vagy alkalmazottként természetgyógyászati rendelőben, gyógynövény üzletekben, wellness központokban stb. helyezkedhet el fitoterapeutaként.

A Fitoterápia tanfolyam tananyaga:

1.  A fitoterápia általános ismeretei:
A fitoterápia története. A gyógynövények jellemzői, felosztása. Oki és tüneti kezelés, receptúra képzésnek szabályai a fitoterápiában. A gyógynövények ellenjavallatai és mellékhatásai. Apiterápia fogalma, javallatai, ellenjavallatai. A gyógynövények alkalmazási módjai, Az aromaterápia módszerei, az illóolajok jellemzői, hatásai.
Gyógyító fűszernövények és gyógyító tápláléknövények. A gyógynövénygyűjtés, kezelés szabályai. Életkori és élettani állapot szerinti javallatok és ellenjavallatok.

2.  A fitoterápia hatóanyag szerinti ismeretei:
Alkaloid, glükozid, csípős anyagokat, szerves savakat tartalmazó drogok jellemzése és fő felhasználási területei. Keserűanyag, szaponin, szénhidrát, kovasav, cserzőanyag, festék, vitamin, ásványi anyagot tartalmazó drogok jellemzése és fő felhasználási területei.

3. Gyógynövényfelismerés:
A fitoterapeuta szak gyakorlati tételsorában lévő növények felismerése, jellemzése, terápiás alkalmazási lehetőségei

4.  Fitoterápiás módszerek alkalmazása az egyes betegségeknél.
Légúti betegségekre ható, köhögéscsillapító, hurutoldó, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, immunerősítő gyógynövények. Étvágy- és emésztést javító gyógynövények. Gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, hasmenés esetén alkalmazható gyógynövények. Hashajtó hatású, máj- epe működését befolyásoló gyógynövények. Vizelethajtó, és vesekő betegségeknél alkalmazható gyógynövények. Húgyúti-, prosztata bántalmaknál, szív- és érrendszeri betegségeknél, reumás és ízületi bántalmaknál, nőgyógyászati, bőrbetegségek esetén alkalmazható gyógynövények. Idegrendszerre ható és hangulatjavító gyógynövények. A hasnyálmirigy működését befolyásoló gyógynövények és a cukorbetegség fitoterápiás kezelése. Immunerősítő és adaptogén gyógynövények.

5. Apiterápia és aromaterápia:
A méz, a virágpor, a méhviasz, a propolisz, a méhkenyér, a méhméreg, a méhpempő apiterápiás jelentőségének megismerése.
A kamilla, a levendula, a citrom, a bergamott, a borókaolaj, a bazsalikom, az eukaliptusz, a borsosmenta, a rozmaring, a teafa, az ylang-ylang, az ánizs, az édeskömény, a kakukkfű, a narancsvirág, a zsálya, a kömény, a szegfűszeg, a fahéj aromaterápiás jelentősége.

További információ: Szabó Zsuzsanna
Telefon: 06 30 428-4685
E-mail: herbatok@gmail.com
vagy a  Jelentkezem, érdeklődöm ˝ honlap részen

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/001193

 Letölthető tananyag

Share Button